donderdag, februari 22, 2024

Stand van zaken (voetbal)

Door Wim Veenendaal

 Voor het eerste voetbalteam, dat uitkomt in de 3e klasse van district Zuid 2 van de KNVB, zitten de wedstrijden in 2023 erop. Alle wedstrijden zijn gespeeld, dus er hoeft niet ingehaald te worden. Quick vinden  we terug op de derde plaats, met 6 overwinningen, 2 gelijke spelen en 3 nederlagen uit 11 wedstrijden. Het staat een punt achter koplopers EGS’20 en Groesbeekse Boys. 20 Punten uit 11 wedstrijden, 32 doelpunten voor en 20 tegen. De stand had een heel ander aanzien gehad als Quick niet onnodig zoveel punten had weggegeven.

lees meer

Quick begon de competitie goed met overwinningen op Vorstenbossche Boys en EGS’20, maar het voetbal was nog niet helemaal wat we gehoopt hadden, gezien de voorbereiding.

Daarna ging het de drie volgende competitiewedstrijden ongelooflijk mis met die achtereenvolgende nederlagen tegen RKSV Volkel thuis, Krayenhoff uit en Groesbeekse Boys thuis. En al die drie wedstrijden had Quick kunnen of moeten winnen. De beslissende tegendoelpunten vielen allen in de eindfase van de wedstrijd als gevolg van persoonlijke fouten. In ieder geval zeven punten weggegeven. Tel daarbij op de 6-6 wedstrijd uit bij Festilent, na een 1-2, 2-4 en 4-6 voorsprong  en opnieuw gingen 2 punten verloren. In totaal dus 9 onnodige punten weggegeven. Dat moet zuur zijn geweest voor trainer Bram Remkes en zijn staf en natuurlijk voor de spelers, die waardoor er toch een bepaalde onzekerheid in de ploeg sloop. Het herstel volgde uit bij SCE met een gelijkspel, waarmee men vrede kon hebben. Behalve het gelijkspel tegen Festilent volgden louter overwinningen, wat de plaats op de ranglijst verklaart.

Voor de goede orde: De eerste periodetitel ging naar EGS ’20, waar Quick uit, zij het moeizaam, nog tegen gewonnen had. Quick eindigde met 3 overwinningen, 2 gelijke spelen en 3 nederlagen uit de 8 wedstrijden op de teleurstellende 6e plaats. Quick scoorde weliswaar 19 doelpunten, maar kreeg er ook 17 tegen. Vorig seizoen had Quick na de eerste periode slechts 5 doelpunten tegen. Dit jaar hield Quick slechts tweemaal de nul, uit tegen EGS ’20 en Hapse Boys. Vanwaar dit verschil met veelal dezelfde spelers? Veel persoonlijke fouten en daar valt niet tegenaan te voetballen. Als die er in het vervolg van het seizoen eruit gaan en het scorend vermogen op dit niveau blijft, dan kan het nog leuk eindigen dit seizoen, Positief ten opzichte van de laatste seizoenen is dat Quick tot nu toe slechts 9 gele kaarten kreeg, waarbij Sergio Vieira en Unal Oztürk er ieder drie achter hun naam hebben staan. Als dit zo blijft, kan dat op het eind van het seizoen een belangrijke rol spelen.

Bram Remkes heeft de beschikking over een selectie die veel mogelijkheden biedt. Hij zal daar vast en zeker gebruik van maken.

Inmiddels zijn drie spelers langdurig geblesseerd. Doelman Tim Schoofs viel uit tegen Heijen aan zijn knie en maakt in de winterstop met zijn vriendin een reis naar Zuid-Amerika. Hij zal op zijn vroegst na de eerste twee wedstrijden na de winterstop beschikbaar zijn. Unal Oztürk en Max de Wijze hebben beide een hamstringblessure opgelopen, waarbij die van Unal zich ernstiger laat aanzien. We hopen dat ze allebei na de winterstop weer inzetbaar zijn.

De uitslagen

17 september 2023 Quick 1888 – WVW 6-1 (KNVB beker)
24 september 2023 Quick 1888 – Vorstenbossche Boys 4-1 (Kompetitie)
1 oktober 2023 EGS’20 – Quick 1888 0-1 (Kompetitie)
8 oktober 2023 Quick 1888 – RKSV Volkel 1-2 (Kompetitie)
15 oktober 2023 Krayenhoff – Quick 1888 3-2 (Kompetitie)
21 oktober 2023 DUNO D. – Quick 1888 1-2 (KNVB beker)
29 oktober 2023 Quick 1888 – Groesbeekse Boys 1-2 (Kompetitie)
5 november 2023 SCE – Quick 1888 1-1 (Kompetitie)
12 november 2023 Quick 1888 – VV Heijen 3-2 (Kompetitie)
19 november 2023 Festilent – Quick 1888 6-6 (Kompetitie)
26 november 2023 Quick 1888 – Vianen Vooruit 3-1 (Kompetitie)
3 december 2023 Venhorst – Quick 1888 2-7 (Kompetitie)
10 december 2023 Hapse Boys – Quick 1888 0-3 (Kompetitie)

De karakteristieken

Thuis in de bekerwedstrijd tegen WVW kwam Quick  al vroeg in de wedstrijd bij de eerste tegenaanval van WVW op achterstand. Maar al snel repareerde Quick dat, waardoor de ruststand 4-1 werd via doelpunten van Max Broenland (met het hoofd!), twee keer Nick Dekker en Max Buesink. Na de rust regen de kansen zich aaneen, maar er werden er slechts twee benut door Unal Oztürk. Quick eindigde met drie overwinningen als eerste in de poule en plaatste zich daardoor voor de knock-out fase van het bekertoernooi.

De week erop kende Quick een prima start van de competitie. Vorstenbossche Boys werd na een 3-1 ruststand met 4-1 verslagen. Waar kwam Quick vroeg op achterstand. Het duurde dik twintig minuten voor de gelijkmaker op het scorebord stond. Een verdediger schoot de voorzet van Quinten Tassenaar in eigen doel. Niet lang daarna scoorden Quinten zelf en Max Buesink. De tweede helft was volgens Wil Oteman een stuk minder en scoorde alleen Quinten nogmaals.

In Escharen bij Grave brak de rust aan met een dubbelblanke stand ondanks het feit dat Quick een groot deel domineerde en ook goede kansen kreeg. Zo kreeg een verdediger van EGS op de doellijn bij toeval een snoeiharde volley van Max de Wijze tegen zijn hoofd, waardoor hij een tijdje buiten westen was. Na de rust kwam Quick vrij snel op voorsprong door een schot van Max Buesink uit de draai. Het laatste half uur zette ESG veel druk, met veel inzet, waarbij de scheidsrechter niet altijd even consequent floot. Quick profiteerde onvoldoende van de geboden ruimte en hield stand.

In de thuiswedstrijd tegen Volkel, dat uit de 2e klasse degradeerde,  ging Quick furieus van start. Al in de tweede minuut kopte Nick Dekker een voorzet van Ajay Tahalele, maar op advies van de assistent-scheidsrechter keurde de scheidsrechter het doelpunt alsnog af. Een paar minuten later kopte Nick Dekker alsnog de 1-0 binnen. Quick had meer kansen, maar moest alert zijn bij counters van Volkel. Kansen op de 2-0 werden gemist. Balverlies en een voorzet leidden tot de gelijkmaker en een zeldzame fout van keeper Tim Schoofs leidde tot de eindstand. Hij kreeg een terugspeelbal en schoof de bal in de voeten van een tegenstander.

Ook tegen Krayenhoff gaf Quick punten weg. Krayenhoff speelde op en soms over het randje met tomeloze inzet op het op het moeilijk bespeelbare grasveld. Na de 0-0 ruststand nam Quick de wedstrijd in handen en kwam het op een 2-0 voorsprong door een door Unal Oztürk ingekopte vrije schop en niet veel later door een schot van Max Buesink na een gewonnen duel. Tien minuten voor tijd viel de aansluitingstreffer door een voorzet en twee vrije trappen die op identieke wijze door een volledig vrijstaande speler konden worden ingekopt. Twee onnodige nederlagen op rij.

In de zaterdagse bekerwedstrijd tegen Duno D. kwam Quick er eigenljik niet aan te pas. Vanaf het begin zette de eersteklasser uit Dorwerth met goed combinatievoetbal Quick onder druk. Het spel speelde zich vrijwel geheel op de helft van Quick af. Quick wist de eenzame spitsen ook met lange ballen niet te bereiken, doordat de eindpass steeds niet accuraat was. Met veel kunst- en vliegwerk bleef het tot de rust 0-0. Na een bal op de paal werd het na een kwartier dan toch 1-0. Ondanks alle druk wist Duno de score niet uit te bouwen. En dan deed die oude voetbalwet zich weer eens gelden: zolang je de wedstrijd niet in het slot gooit kan de bal er aan de andere kant zo maar eens invliegen. Bij eigenlijk de eerste vloeiende aanval van Quick over links wist Max Buesink twee verdedigers te verschalken, 1-1. Drie minuten later leidde goed doorzetten door rechtsachter Maickel van Kol tot een hoekschop die Unal Oztürk, voor zijn man komend, identiek aan het doelpunt van de week ervoor tegen Krayenhoff ook nog de 1-2 in te koppen. De wedstrijd op zijn kop, een gestolen overwinning, maar Quick wel door in de beker.

De week erna kwam Groesbeekse Boys op bezoek en het werd de derde competitienederlaag op rij. Weer in de slotfase en weer door persoonlijke fouten. Daar valt niet tegenaan te voetballen. Balverlies leidde zo’n tien minuten voor de rust tot de achterstand. Verder had de club uit Bredeweg weinig te bieden behalve hard spel en grote inzet. Trainer Bam Remkes wisselde in de rust liefst drie spelers. Quick viel wel veelvuldig aan, maar het leverde vooralsnog niets op. De doelman van de Boys bleek een sta in de weg. Aan de andere kant moest Tim Schoofs handelend optreden bij een sporadische uitbraak. Na een klein kwartier de verdiende gelijkmaker doordat een speler een voorzet van Maickel van Kol in eigen doel werkte. Ditmaal leidde een fout van max de Wijze tot de niet verdiende winnende treffer voor Groesbeekse Boys.

Zeven punten weggegeven in de laatste drie competiti8ewedstrijden, niet bevorderlijk voor het zelfvertrouwen.

Wellicht mede daardoor pakte Bram Remkes de wedstrijd tegen SCE anders aan. Hij bouwde meer zekerheid in. De wedstrijd brandde nooit echt los. Veel middenveldspel met weinig kansen over en weer. De eerste de beste kans voor SCE was al in minuut twee en die ging er meteen in. Quick ging op zoek naar de gelijkmaker die uiteindelijk viel na een prachtige pass van Max Buesink, sterk in het duel, in de loop van Unal Oztürk, die de bal schitterend over de uitgelopen doelman lepelde. Na rust een sterk aanvallend Quick dat echter niet meer tot scoren wist te komen.

Tegen VV Heijen moesten er punten gepakt worden en dat gebeurde ook, zij het moeizamer dan nodig. In het begin een grote kans voor Heijen, daarna rolde de ene na de andere aanval richting doel van Heijen. Na tien minuten zette Max Buesink Quick op voorsprong met een kopbal uit een voorzet van Nick Dekker. Doelman Tim Schoofs raakte halverwege de eerste helft geblesseerd en zal zich, mede door een buitenlandse reis, op zijn vroegst pas de derde wedstrijd na de winterstop kunnen melden. Luc Gietelink is de vaste reservedoelman. In bekerwedstrijden verdedigt hij meestal het doel en hij doet dat kundig en betrouwbaar. Nu schoof hij de bal, bij zijn eerste balcontact precies in de voeten van een tegenspeler, die eenvoudig gelijk kon maken – weer een persoonlijke fout. Quick bleef aanvallen en vijf minuten voor rust kopte Lars Janssen de 2-1 binnen. Een kwartier voor tijd zorgde Jonathan Quaye met een fraai schot voor de 3-1 na een fraaie aanval. Terwijl dezelfde Jonathan geblesseerd op de grond lag ging het spel door en scoorde Heijen de aansluitingstreffer. Daarna kreeg Quick nog een aantal uitgelezen kansen op meer, maar die gingen er niet in. In ieder geval weer eens een overwinning in de competitie.

De uitwedstrijd tegen Festilent in Zeeland had ook drie punten moeten opleveren, maar eindigde in een sensationele 6-6 einstand. Na een achterstand door een strafschop kwam Quick nog voor rust op voorsprong door een kopbal van Lars Janssen na een min of meer mislukte vrije trap. Nick Dekker zorgde voor de 2-1 na kort daarvoor alleen voor de doelman gefaald te hebben. Na de rust spektakel. Meteen de gelijkmaker via een machtig schot. Na een klein kwartier zorgde Max Buesink alleen voor de keeper voor de 3-2 en Unal Oztürk voor de 4-2. Quick was aanvallend sterk, maar te traag in de omschakeling, waardoor Festilent op gelijke hoogte kwam. Opnieuw door een prachtig schot en een gelukkig doelpunt na een hoekschop. Nog een kwartier te spelen. Nick Dekker en Max Buesink zorgden voor een 6-4 voorsprong met nog tien minuten te spelen. Opnieuw een schot als een granaat zorgde voor de 5-6 en vijf minuten voor tijd viel ook nog de gelijkmaker. Twee punten weggegeven!

Op dinsdagavond spelde Quick in de tweede knock-outronde thuis tegen Sportclub Brummen, koploper in de 3e klasse zaterdag, met slechts twee doelpunten tegen.

Volgens Wil Oteman volgde op een slechte eerste helft, waarbij de rust met 1-3 aanbrak, een tweede helft die volledig voor Quick was. Lars Janssen zorgde met een kopbal voor de gelijkmaker. Na de rust kwamen liefst vijf verse spelers in het veld. Quick zette veel druk, de ene na de andere aanval ging richting doel van Brummen, maar het ontbrak aan nauwkeurigheid en scherpte. Nick Dekker zorgde met een achterwaartse kopbal uit een hoekschop nog wel voor de 2-3. Quick uitgeschakeld in de beker.

Quick kon zich nu dus volledig op de competitie richten. Dat deed het dan ook de zondag daarop thuis tegen Vianen Vooruit. Bij de rust stond Quick nog met 1-0 achter, maar Quick won uiteindelijk met 3-1. Quick kwam op achterstand door een fout van Max de Wijze die de bal zomaar in de voeten van een tegenstander speelde, die vervolgens onhoudbaar inschoot. Quick begon furieus aan de tweede helft en had daarmee meteen succes. Unal Oztürk trok de bal scherp voor en Nick Dekker scoorde tussen twee verdedigers de gelijkmaker. Vijf minuten later nam Max de wijze revanche door de bal uit een vrije trap in de rechter benedenhoek te schieten. Vianen zorgde nog voor een paar hachelijke situaties voor het doel van Quick. Quick counterde met enige regelmaat, kreeg ook kansen. De 3-1 viel toen de doelman Max Buesink van scoren afhield, Taher de bal oppikte bij de achterlijn en een voorzet op Max Broenland afleverde. Die volleerde de bal onhoudbaar in het doel.

Daarop volgde de uitwedstrijd tegen en in Venhorst. Koud langs de kant en een hobbelig grasveld. Doelman Luc Gietelink voorkwam dat Venhorst bij de eerste de beste gelegenheid kon scoren. Er volgden nog twee kansjes, maar daarna nam Quick de wedstrijd in handen en voerde het de druk op. Na een klein kwartier kwam Quick op voorsprong door Nick Dekker op aangeven van Max Buesink. Twee minuten lag de gelijkmaker er al in door een vrije trap vanaf de zijkant die ingetikt werd. Na een voorzet van Taher Agha kopte Lars Janssen in de 220e minuut de 2-1 binnen. Zes minuten later kopte Maickel van Kol uit een hoekschop de 3-1 binnen. Twee minuten later stond het al 1-4 door een afstandsschot van Max Buesink. Het laatste kwartier voor rust zette Venhorst aan, maar Quick hield stand. Zeven minuten na de rust viel de 2-4, opnieuw uit een vrije trap die werd ingetikt. Een kwartier na de rust liep Taher Agha twee verdedigers eruit en gaf hij keurig af op Max Buesink di voor de 5-2 zorgde. Een paar minuten later bediende opnieuw Taher Nick Dekker, 2-6. Kort voor tijd zorgde invaller Cenk Oztürk voor het slotakkoord 2-7 op aangeven van een andere invaller, Yassin Benhaddi.

De laatste wedstrijd voor de winterstop speelde Quick in Haps tegen Hapse Boys. Quick speelde een geweldige eerste helft. De 0-2 voorsprong bij rust was slechts een zwakke afspiegeling van het overwicht voor Quick. Al voor de 1-0 voorsprong redde de keeper van Hapse Boys en ook voor de 0-2 viel voorkwam hij een zeker doelpunt. Aanval na aanval rolde af op het Hapse doel, met opkomende backs, wisselingen van links naar rechts en vice versa. De twee doelpunten werden gescoorde door Marx Buesink. Kort na rust scoorde Taher Agha zijn eerste doelpunt van het seizoen. Hij tikte de bal in als sluitstuk van een prachtige aanval.

minder