Zondag  28 april 2024
Quick 1888 – Venhorst
Ruststand 2-0, eindstand 4-0
Door Wil Oteman

Bij winst kon Quick vandaag, drie wedstrijden voor het einde van de competitie, het fel begeerde kampioenschap behalen. Een op papier toch wel lastige tegenstander Venhorst, dat het goed doet in de 3e periode. Quick had de uitwedstrijd met 2-7 gewonnen, maar dat hoeft persé geen garantie te zijn voor de thuisoverwinning. Niet onderschatten was een belangrijke boodschap. Een goed bezochte kampioenswedstrijd, waarbij het voetbalbestuur er alles aan had gedaan om het kampioenschap op gepaste manier te vieren.
Quick heerste de hele wedstrijd met goed voetbal en het behaalde met duidelijke cijfers de overwinning en het kampioenschap. Hiermede werd het onterechte verlies van vorig seizoen tijdens de finalewedstrijd in de nacompetitie volledig goed gemaakt. De wedstrijd werd vooraf ingeluid door gecontroleerd vuurwerk en vooral de rood zwarte rook kleuren vormden een prachtig decor. De wedstrijd werd door de gecharterde omroeper Jan de Koning van commentaar voorzien en met gepaste muziek ondersteund. Het dochtertje van speler Max de Wijze lag in de wandelwagen met een prachtig Quickshirtje aan. Aan de hand van jeugdspelers kwam het Quick-elftal onder een rood zwarte boog van ballonnen het veld op. Op de bank zat de tot leider gepromoveerde O19 speler, Kijan Kortenray. Kijan had als speler dit seizoen al diverse malen deel uitgemaakt van de selectie en de technische staf had gemeend om Kijan op deze manier bij de kampioenswedstrijd te betrekken.

Dan de wedstrijd. Van de vooraf gedachte tegenstand van Venhorst kwam heel weinig terecht. Dat was te danken aan de suprematie en overwicht die Quick ten toon spreidde. Zonder Venhorst ook maar iets te kort te doen, was Quick enkele maatjes te groot voor Venhorst. Na een aftastend begin trok Quick het initiatief naar zich toe en aanval op aanval rolde op het doel van Venhorst doel. Het eerste gevaar kwam van Mark Gijtenbeek die met een strak schot van 40 meter net over schoot. Een volgende actie was van spits Max Buesink die de bal naast het doel liep. In de 17e minuut kreeg Quick een hoekschop en de kopbal van de sterke, opkomende, centrale verdediger Lars Janssen ging maar net naast. Even later was het rechtsachter Maickel van Kol die Unal Oztürk wegstuurde. Vanaf de achterlijn gaf Unal een voorzet die de doelman van Venhorst volkomen verkeerd beoordeelde en in eigen doel werkte 1-0. In de 23e minuut brak Maickel weer op rechts door en legde terug op Max Buesink. Zeer attent en onhoudbaar tekende Max voor de 2-0. Een riante voorsprong die volkomen verdiend was en Quick stevende recht op het kampioenschap af.
Na een half uur kreeg Venhorst twee aardige kansen door een misverstand in de Quick-defensie. Deze twee kansen werden verdedigend prima opgelost en mondden uit in een hoekschop voor Venhorst. De bal werd door doelman Tim Schoofs klemvast uit de lucht geplukt en was het enige werk voor Tim voor de rust. Dit enige wapenfeit van Venhorst bracht geen enkele onrust bij Quick teweeg. Integendeel, de druk van Quick nam alleen maar toe. Max Buesink schoot net naast en centrale verdediger Max de Wijze kopte een voorzet in handen van de doelman van Venhorst. In de 35e minuut kreeg Quick een vrije trap aan de linkerkant en op de rand van het strafschopgebied, te nemen door Max de Wijze. Prachtig indraaiend leek het een doelpunt te worden, maar de doelman van Venhorst redde met zijn voet. Even later legde Max Buesink de bal panklaar voor Taher Agha, maar zijn inzet verdween hoog over. Vlak voor de rust schoot Mark maar net naast. Door een misverstand tussen Max Buesink en Taher werd er niet gescoord en daarmee brak de rust aan.

Na de rust pakte Quick direct weer het initiatief en hield de druk op het doel van Venhorst. Een zeer gevaarlijke aanval van Quick via linksback Ajay Tahalele leidde door een misverstand tot niets. In de 52e minuut kreeg Venhorst een vrije trap op de rand van het strafschopgebied. Het schot verdween via de muur over de achterlijn en de hoekschop leverde niets op.
Quick voerde de druk op en vooral onder de aanvallende en stuwende acties van Jonathan Quaye leek een volgend doelpunt een kwestie van tijd. Prima combinerend overklaste Quick de defensie van Venhorst. In de 57e minuut leek een goede actie van Maickel en de voortzetting door Jonathan op Max Buesink tot succes te leiden. De laatste pass was iets te hard en weg was een goede kans. Maar in de 60e minuut was het toch raak voor Quick. Na een prachtige aanval via diverse spelers kwam de bal bij Max Buesink terecht. Zijn schot rolde via de binnenkant van de paal over de doellijn naar de andere kant van het doel. De zeer attente Max Broenland was er zeer snel bij om, zwaar gehinderd, de 3-0 binnen te tikken.
Daarmee was het duel gespeeld en kon Quick zich opmaken voor het kampioenschap. Nick Dekker verving Taher in de 61e minuut en liet met rushes en scherpe aanvallende acties zien dat hij er nog steeds bij hoort. Linksachter Ajay kon steeds maar weer ongehinderd langs de lijn opstomen, maar zijn voorzetten werden niet altijd zorgvuldig afgewerkt. In de 66e minuut kreeg Quick twee corners te nemen. Door nonchalance leverde dat geen succes op, maar het gaf wel aan hoe groot de suprematie van Quick was.
Maickel en Mark werden in de 73e minuut vervangen door Segio Vieira en Quinten Tassenaar.
Nick stelde Max Buesink in staat om te schieten, maar met uiterste inspanning werd het schot geblokt. Quinten voelde zich thuis op zijn vertrouwde positie en Sergio bikkelde zoals gewoonlijk waar het nodig was. Even later werd Unal vervangen Cenk Oztürk. Twee minuten later liet Cenk zich met zijn bekende sleepbeweging zien. Het indraaiende schot verdween maar net aan de verkeerde kant van de paal naast het doel. Ook in de slotfase was en bleef het eenrichtingsverkeer op het doel van Venhorst. De apotheose moest nog komen. De man van de wedstrijd Jonathan Quaye zorgde daar persoonlijk voor. Jona zette een aanval op vanaf het middenveld. Via diverse spelers kwam de bal weer bij Jona terecht die met uiterste precisie de bal in de uiterste hoek schoot 4-0. Volop vreugde in de Quick gelederen. De prima scheids Raymon Karavla uit Cuijk voelde dat perfect aan en floot voor het einde van de wedstrijd. In de 18e achtereenvolgende wedstrijd bleef Quick ongeslagen en dat was voldoende om het kampioenschap en promotie naar de 2e klasse te bewerkstelligen.

Wat volgde was een prachtig feest. Aangekleed met witte shirts met opdruk, hossend en springend onder een regen van prachtig vuurwerk gingen de spelers richting de trap van het clubhuis. Interviews afgevend, foto’s makend en met diverse camera opnames makend werden de Quick spelers bedolven onder de felicitaties. Een voor een werden de spelers naar boven geroepen voor bloemen, voor medailles die uitgereikt werden door een vertegenwoordiger van de KNVB and last not but least – werd de kampioensschaal met inie uitgereikt door de voorzitter van de afdeling Voetbal Raimond van Geffen. Daarna barstte een groot feest los waar vele (oud)Quickers, de damesafdeling en diverse besturen acte de préséance gaven. Zanger Gordon de Kiefte zorgde ervoor dat de feestvreugde verhoogd werd. Er was voor iedereen een heerlijke warme hap en dat duurde allemaal tot 23.00 uur.

Rest mij nog om alle spelers van harte te feliciteren na een fantastische competitie, waarin Quick de terechte kampioen werd. De technische staf, hoofdtrainer Bram Remkes, assistent trainer Johan Kortenray en keeperstrainer Paul Bardoel verdienen veel lof en felicitaties voor de wijze waarop ze deze fijne en homogene ploeg naar het kampioenschap hebben geleid. De directe begeleiding, verzorger Max Spinoza, begeleider Peter Schulpen, de assistent scheidsrechters Carlo Nuijs en Harold Simons en Kiljan Kortenray ook van harte proficiat. Uiteraard ook de mensen achter de bar dank voor alles en proficiat. Zonder deze belangrijke schakel had het niet gekund.
Volgende week zondag is er een inhaalprogramma en voor Quick een vrij weekend. Op 12 mei spelen we wederom een thuiswedstrijd tegen Hapse Boys.