zondag, april 21, 2024

Stand van zaken (voetbal)

Door Wim Veenendaal

Voor het eerste voetbalteam, dat uitkomt in de 3e klasse van district Zuid 2 van de KNVB, ziet het er goed uit. Het staat, als ik dit schrijf, 7 punten voor op Volkel en EGS ’20 met nog 9 wedstrijden te spelen. Quick is naar mijn mening verreweg de beste ploeg van de competitie en mag dit eigenlijk niet meer weggeven. In de 1e periode gaf Quick door persoonlijke fouten heel wat punten onnodig weg. De 2e periode was er een om in te lijsten met 8 overwinningen en een gelijkspel in de 9 wedstrijden.

Kortom, promotie naar de 2e klasse lonkt!

De vraag is dan natuurlijk of de huidige selectie intact blijft en versterkt wordt. Al vanaf december, maar in ieder geval vanaf januari draait de trainerscarrousel volop. Bram Remkes heeft in ieder geval zijn contract met Quick een jaar verlengd. Bram is in samenwerking met de technische commissie natuurlijk ook al bezig met de selectie van het komend seizoen. Wie stoppen er, wie gaan er weg, welke versterkingen kunnen er aangetrokken worden? Het ziet er naar uit dat Sergio Vieira en Mark Gijtenbeek na dit seizoen stoppen vanwege andere bezigheden en werkzaamheden. Wat Jonathan Quay doet is nog niet zeker. Er komen een aantal spelers bij, bedoeld om de selectie te versterken. Bob en Luc Rossen lijken zeker te komen.

De uitslagen

21 januari          2024     Brakkenstein                  – Quick 1888           afgelast

28 januari          2024     Quick 1888                     – NEC                         1-0

4 februari        2024     Vorstenbossche Boys   – Quick 1888             1-2

18 februari        2024     Brakkenstein                 – Quick 1888             2-3

25 februari        2024     Quick 1888                    – EGS ‘20                     2-1

3 maart            2024     Volkel                             – Quick 1888             1-1

10 maart            2024     Quick 1888                   – Krayenhoff              3-0

De karakteristieken

De vraag was hoe Quick uit de winterstop gekomen was. De conditie was op peil gehouden, onder andere door kickboksen. Maar hoe zou het voetballend zijn? Tim Schoofs was nog niet terug van zijn blessure en vakantie, maar Max de Wijze en Unal Oztürk waren na hun hamstringblessures weer beschikbaar.

Na de winsterstop werd de competitie voor Quick weer hervat met de uitwedstrijd tegen Brakkenstein. Tenminste, dat was de bedoeling. Maar bijna net zo zeker dat er weer geen witte kerst zal zijn en dat de Elfstedentocht niet gehouden zal worden, weet je dat de eerste wedstrijd na de winterstop niet door zal gaan, of door het weer, of door de toestand van het veld. Dat laatste was in Brakkenstein het geval. Het veld was niet bespeelbaar.

Zo werd voor Quick de eerste wedstrijd na de winterstop de thuiswedstrijd tegen NEC. De oer-derby van Nijmegen. NEC stond voor de wedstrijd op de een na laatste plaats met slechts 10 punten uit 12 wedstrijden. Quick was de nummer 4 met 20 punten uit 11 wedstrijden. Dat zou dus een makkie moeten worden, denk je. Maar, wedstrijden tussen Quick en NEC hebben zo hun eigen dynamiek. De technische commissie moest in de winterstop naarstig op zoek naar een vervangende keeper van niveau, want eerste keeper Tim Schoofs was geblesseerd en knoopte er een vakantie in Zuid-Amerika aan vast. Tweede keeper Luc Gietelink onderging in de winterstop een operatie aan zijn kaak, waardoor deze ook niet beschikbaar was. De beoogde vervanger werd gevonden in de persoon van David Lavin Vasquez. Het spel van Quick tegen NEC viel tegen, het werd een moeizame 1-0 overwinning die pas in het laatste kwartier gestalte kreeg. Quick toog toen ten aanval op zoek naar de winst die uiteindelijk pas in de laatste minuut van de reguliere speeltijd tot stand kwam. Max de Wijze stuurde Jonathan Quaye diep, die hield de bal op de achterlijn ternauwernood binnen. Sergio Vieira was het tussenstation die zorgde dat de bal bij spits Max Buesink kwam, die de bal binnenschoof, 1-0.

De zondag erop behaalde Quick uit tegen Vorstenbossche Boys een zwaarbevochten maar verdiende zege. Na een 0-1 ruststand werd het 1-2. De veld was zwaar en lastig te bespelen. Na een dik kwartier zette Max Broenland met een fraai, laag, afstandsschot na een afgeslagen hoekschop Quick op 1-0. Vijf minuten later plukte doelman David een schot fraai uit de bovenhoek. Een kwartier voor de rust raakte Lars Janssen, zoals gebruikelijk bij een hoekschop mee naar voren gekomen, ernstig geblesseerd. Hij bloedde als een rund, maar werd provisorisch opgelapt en haalde de rust. In die rust lapte zijn moeder, huisarts, Lars zodanig op dat hij door kon. Zij vond het niet verantwoord, maar Lars wilde perse. Achteraf bleek Lars zijn neus te hebben gebroken, maar hij speelde de wedstrijd uit!

Vijf minuten na de rust volgde een duel van Lars en een van de spitsen in de zestien van Quick. De speler viel…. Strafschop en 1-1. Dat terwijl Vorstenbossche Boys de hele wedstrijd eigenlijk niets wist te creëren. Quick zocht de aanval en vijf minuten later zette Nick Dekker Quick opnieuw op voorsprong. In eerste instantie redde de doelman nog, maar in de rebound was Nick hem te snel af.

Na het carnavalsweekend volgde op 18 februari de inhaalwedstrijd uit tegen Brakkenstein.

Nick Dekker had op de laatste training voor de wedstrijd zijn enkelband ingescheurd. Hij speelde na de winsterstop nog niet, maar zal binnenkort weer aansluiten op de training. De veelbelovende Jonathan Francisco stopte plotseling en Jassin Benhaddi werd overgeheveld naar de selectie van Zaterdag 1.

Na een 1-1 ruststand pakte Quick de overwinning met 2-3 en nam daarmee de koppositie over van Volkel. Tim Schoofs zat weer op de bank. In het begin een paar mogelijkheden over en weer. Na een klein kwartier wist de doelman van Brakkenstein te voorkomen dat Quinten Tassenaar, die alleen op hem afkwam, Quick op voorsprong zou zetten  In de 22e minuut gebeurde dat toch na een hoekschop. Een verdediger kopte de bal voor Max de Wijze in eigen doel. Het laatste kwartier voor de rust zakte Quick wat weg en gaf het teveel ruimte weg, met als gevolg de gelijkmaker tien minuten voor de rust. Quick startte na rust voortvarend maar na drie minuten kwam Brakkenstein op voorsprong. Daarna ging Quick op zoek naar de gelijkmaker en meer. Al twee minuten na de 2-1 kopte Lars Janssen, spelend met masker, steenhard de bal uit een vrije trap van Max de Wijze in. Weer vier minuten later zette Max Buesink met een schot uit de draai op voorspong. Er werd nog een bal van dezelfde Max van, of was het achter, de doellijn gehaald. Quick miste nog enkele kansen.

De week erop kwam het op de derde plaats staande EGS ’20, tevens winnaar van de eerste periodetitel, op bezoek. Tim Schoofs stond weer onder de lat en Luc Gietelink was weer de reservedoelman. Quick speelde ene zeer goede eerste helft waarin EGS er helemaal niet aan te pas kwam. Manco echter was weer het missen van kansen. Maar in de 12e minuut draaide Jonathan Quaye knap weg en schoot hij de bal vervolgens zuiver in. Kort voor rust het enige wapenfeit van EGS, maar Max de Wijze wist kopend redding te brengen. De tweede helft was een stuk minder, maar een kwartier na de rust kopte Lars Janssen steenhard de 2-0 binnen. EGS kreeg meer spelaandeel, zonder echter gevaarlijk te worden. Zeven minuten voor tijd maakte de 19-jarige Kiljan Kortenray als invaller zijn debuut. Een zeer goede kans werd nog gemist en toen viel onverwacht de aansluitingstreffer aan de andere kant. Een ver schot werd van richting veranderd en verdween in het doel.

Doordat Volkel gelijk speelde was de strijd om de 2e periode al in het voordeel beslist: 7 overwinningen, 7 punten voorsprong met nog 2 wedstrijden te spelen.

De week erop de topper uit tegen Volkel. Veel publiek.  Na een dubbelblanke ruststand werd het een 1-1 gelijkspel. Daarbij speelde Quick de tweede helft met 10 man. Qua voetbal had Volkel weinig te bieden. Het probeerde het met lange ballen op de spits en met een tomeloze inzet. Quick had de pech dat Lars Janssen al in de 8e minuut bij een kopduel bij het vijandelijke doel dusdanig ernstig geblesseerd raakte, dat hij zich moest laten vervangen door Sergio Vieira. Lars moest in zijn gescheurde wenkbrauw in het ziekenhuis 8 hechtingen laten zetten. Kort voor de rust kreeg Quinten Tassenaar zijn tweede gele kaart en moest Quick verder met tien man. Toch was Quick ook de tweede helft de bovenliggende ploeg en kreeg het de beste mogelijkheden. Jammer genoeg waren de voorzetten van links en rechts steeds niet accuraat. Een kwartier na de rust kwam Ajay Tahalele opnieuw door op links en nu was zijn lage voorzet wel goed genoeg. Max Buesink wist zijn voet tegen de bal te krijgen, die langs de doelman in het net vloog. Quick kreeg nog kansen op meer, maar in de 5e minuut van de extra tijd viel alsnog de gelijkmaker uit een scrimmage na een hoekschop. Volkel blij dat het niet verder op afstand was gezet.

Op 10 maart de derby thuis tegen Krayenhoff. Uit verloor Quick in de laatste 20 minuten door onachtzaamheid en tomeloze inzet van de kraaien na een 2-0 voorsprong. Dus had Quick een appeltje te schillen met de bezoekers. Na een 1-0 voorsprong werd het in de laatste minuten alsnog 3-0 voor Quick. Quick startte weer overrompelend. Na drie hoekschoppen op rij kopte Max de Wijze op doel en kopte Max Broenland attent de rebound binnen. Krayenhoff kwam het eerste halfuur niet aan aanvallen toe. Daarna kwam het meer in de wedstrijd. De beste kans was echter voor Max Buesink die alleen voor de keeper deze niet wist te passeren. Krayenhoff startte de tweede helft furieus, met veel inzet. Tim Schoofs maakte een vlammend schot onschadelijk. Ook Quick kreeg een geweldige kans die echter verprutst werd. Zeven minuten voor tijd kreeg Quick een strafschop toen Max Buesink vastgehouden en omver getrokken werd. Jonathan Quaye liet de doelman kansloos. Toen was de wedstrijd wel gespeeld. Max de Wijze scoorde van dichtbij ook nog de 3-0.

Al met al speelde Quick natuurlijk een fantastische 2e periode: 9 wedstrijden, 8 overwinningen , 1 gelijkspel, een doelsaldo van 25-8. In de totaalstand een voorsprong van 7 punten op de nummer 2 en 3. Dat mag Quick natuurlijk niet meer weggeven, alhoewel er altijd van alles kan gebeuren. Blessures, schorsingen, rode kaarten.

Neem de blessures van Lars Janssen, toch een sterkhouder achterin en bij hoekschoppen aanvallend gevaarlijk. Neem het wegvallen van Nick Dekker, die op de training zijn enkelband inscheurde. Als het meezit kan hij wellicht in april weer aansluiten. In vergelijking met de afgelopen seizoenen krijgen de spelers van Quick veel minder gele en rode kaarten en dat kan op het eind van de competitie een positieve rol spelen. Bram Remkes beschikt over een brede selectie. Twee jonge spelers sloten aan bij de selectie en maakten als invaller hun debuut in het Eerste. Tegen Krayenhoff viel Awad Rabsha in, speler van O17.

Klik HIER voor de laatste uitslagen en standen.