maandag, juli 22, 2024

Stand van zaken (voetbal)

Door Wim Veenendaal

Het zal bekend zijn: Quick is kampioen! Op 28 april versloeg Quick thuis in de kampioenswedstrijd Venhorst met 4-0 en speelt volgend seizoen in de 2e klasse.
Een dik verdiend kampioenschap. Quick was verreweg het beste team van de competitie en al drie wedstrijd voor het einde was het kampioenschap en de promotie binnen.
Op het veld en later in het clubhuis volgde de ontlading en een geweldig feest.

Het Voetbalbestuur had ervoor zorggedragen dat de twee ereleden van Quick, Pol Burgers en Rob Lamers, op het terras in een ereloge de wedstrijd konden volgen. Daarnaast waren er nog een aantal plekken gereserveerd voor Louis Godschalk, Marna Veenendaal en Thea en Wim van de Water. Rondom het veld rode en zwarte ballonnen en voor het eerst dit seizoen was er ook een omroeper, met muziek van stal gehaald in de persoon van Jan de Koning. Er was voor de wedstrijd kort wat vuurwerk met rode en zwarte rook. Kortom het viel die zondag allemaal op zijn plek!

21 april            2024     Vianen Vooruit            – Quick 1888            1-2
28 april            2024     Quick 1888                  – Venhorst                4-0
12 mei             2024     Quick 1888                   – Hapse Boys           4-1
20 mei              2024     NEC                              – Quick 1888            1-5
26 mei              2023     Quick 1888                  – Brakkenstein        3-2

De karakteristieken

Op 17 maart moest Quick naar Breedeweg om tegen Groesbeekse Boys aan te treden. Quick had thuis, zij het onverdiend, verloren en Groesbeekse Boys verkeerde de laatste weken in goeden doen. De eerste helft was voor Quick met al in het begin meteen een dot van een kans. Ook een kans alleen voor de doelman was na een klein half uur niet aan Quick besteed. Maar drie minuten later kopte Max Buesink de bal uit een hoekschop ongehinderd in. 0-1 ruststand. De tweede helft gooide Groesbeekse Boys veel inzet en fysieke kracht in de strijd en Quick werd op eigen helft vastgezet. Tot veel uitgespeelde kansen leidde dat niet en doelman Tim Schoofs was onder de druk steeds paraat. Quick kreeg bij uitvallen nog de beste kansen. In blessuretijd viel alsnog de gelijkmaker via een rebound na een vrije trap.

Op 24 maart kwam SCE op bezoek, tegen wie het uit 1-1 werd. Het was koud, regenvlagen waaiden over he veld en SCE was de eerste twintig minuten de bovenliggende partij. Daarna nam Quick het geleidelijk over. Er kwamen kansen en tien minuten voor de rust was het raak. Taher Agha knalde door Max Buesink opzij gelegde bal had in. Op slag van rust scoorde Max Buesink met een schot hoog in de touwen tegen zijn oude club na een rush langs de lijn van Ajay Tahalele. Bij rust 2-0.

Na de rust bleef het droog, maar SCE hield het niet droog. En wel dankzij Unal Oztürk die een onvervalste hattrick scoorde. De eerste een intikker na een bal opzij van Taher Agha al na vijf minuten. Een kwartier later profiteerde Unal van een misverstand tussen doelman en verdediger. Zijn derde viel zo’n vijf minuten later. Hij tikte de bal in na een rebound van een schot van Sergio Vieira. Eindstand 5-0.

Op 7 april won Quick maar moeizaam in en van Heijen, een van de mindere wedstrijden. Beide ploegen kregen kansen, maar bij de rust stond het nog dubbelblank. Doelman Tim Schoofs was een paar keer attent en Ajay Tahalele voorkwam met een sliding een vrijwel zeker doelpunt. Na de rust was Quick de bovenliggende ploeg en kreeg het een paar hele goede kansen die echter niets opleverden. Een kwartier voor tijd werd Max Broenland bij een onoverzichtelijke situatie in het strafschopgebied ten val gebracht. De scheidsrechter stond er bovenop: strafschop. Daar had Max Buesink geen moeite mee. 0-1.

De week erop thuis tegen Festilent was het opnieuw niet overtuigend. Toch won Quick na een 3-0 ruststand uiteindelijk met 4-3. Uit werd het 6-6 en ook nu vielen er veel doelpunten. Quick stond al vroeg op 2-0 voorsprong en stond binnen het half uur met 3-0 voor, wat ook de ruststand was. Toch was het niet overtuigend. Quick leed veel onnodig balverlies en speelde in een te laag tempo. Kort voor de rust leek Festilent te scoren, maar Maickel van Kol haalde de bal voor, of was het achter?, de doellijn weg en de rebound werd door Lars Janssen van de doellijn gehaald.

Je zou verwachten dat Quick die voorsprong na de rust zou uitbouwen, maar niets was minder waar. Binnen het kwartier viel de eerste tegentreffer na balverlies en met nog een dikke twintig minuten te spelen kreeg Festilent na geklungel achterin een strafschop waardoor het 3-2 werd. Drie minuten voor tijd zorgde Taher Agha na een pass van Max Buesink alleen voor de keeper voor de verlossende 4-2. Toch wist Festilent in de laatste minuut nogmaals te scoren na een voorzet over de verdediging. Weer een bizarre uitslag: 4-3.

Op 21 april moest Quick naar Vianen waar het na een dubbelblanke ruststand op het nippertje een 2-1 overwinning werd. Nick Dekker zat na zes weken blessureleed weer op de bank. Het was een zwaar veld. Quick zette vanaf het begin druk en kreeg ook een aantal goede kansen. Maar ook Vianen Vooruit  kreeg die. Zo moest doelman Tim Schoofs een doelpunt voorkomen toen er een speler, ondanks vlagsignaal, alleen op hem af kon. Ook na de rust was Quick de sterkere ploeg, maar de defensie van Vianen Vooruit gaf weinig weg. Taher Agha schoot op de lat. Nick Dekker kwam er een dik kwartier voor tijd in en vijf minuten later zorgde hij bij een hoekschop voor de voorsprong. De bal bleef na een hoekschop na twee keer inschieten dicht bij het doel liggen en Nick tikte de bal binnen. Even later was het alweer gelijk. Tim Schoofs redde bij een scrimmage nog, maar nu was er iemand van Vianen die er als eerste bij was en de bal intikte. Het leek dus op een gelijkspel uit te draaien. Tot Quick in blessuretijd een vrije trap kreeg, redelijk recht voor het doel op een meter of twintig. Max de Wijze zorgde met een prachtig vrije trap over de muur alsnog voor de 2-1 overwinning.

Dan nu de kampioenswedstrijd tegen Venhorst op 28 april. Zoals Wil Oteman het schrijft in zijn verslag: Quick heerste de hele wedstrijd. Het kwam geen enkel moment in de problemen. Na een afwachtend begin nam Quick het initiatief en kwam via Unal Oztürk op voorsprong. Max Buesink zorgde voor de 2-0 ruststand, maar al voor de rust creëerde Quick nog een aantal kansen. Na de rust hield de druk van Quick aan. Een kwartier na de rust viel de derde treffer. Een fraaie aanval met een schot van Max Buesink waarna de bal voor het doel rolde werd door de attente Max Broenland met een intikker afgerond. In de slotfase zorgde aanvoerde Jonathan Quaye met een hard schot in de hoek voor de 4-0 eindstand, waarna de vreugde losbarstte.

Op een zonnig De Dennen won Quick op zondag 12 mei na een 1-0 ruststand met 4-1 van Hapse Boys. Zeker de eerste helft speelde Quick in een te laag tempo. De minuut voorafgaand aan de 1-0 van Quick kreeg Hapse Boys een levensgrote kans op een voorsprong. Keeper Luc Gietelink wist de bal nog te raken toen een speler alleen voor hem opdook en met een laatste krachtsinspanning wist Lars Janssen de bal met een sliding nog voor de doellijn weg te werken. Aan de andere kant zorgde daarna Nick Dekker voor de 1-0. Nick miste op slag van rust voor open doel de kans op een tweede treffer.  Na de rust was het vrijwel alleen Quick dat de klok sloeg. Aan enkele mooie aanvallen had het genoeg om de score via tweemaal Max Buesink en eenmaal Unal Oztüirk de score op te voeren naar 4-0. Onachtzaamheid achterin gaf Hapse Boys de kans op de eretreffer.

Op 20 mei trad Quick op het bijveld van het Goffertstadion aan tegen de amateurs van NEC. NEC vocht voor de laatste kans om aan rechtstreekse degradatie te ontsnappen.  Het begon ook goed aan de wedstrijd en kreeg enkele kansen. Daarna golfde het spel op en neer. Na 20 minuten ging een schot via de lat boven Luc Gietelink over. Drie minuten later echter een mooie aanval van Quick, waarbij diverse spelers betrokken waren. Max Broenland passte op Max Buesink en die scoorde de 0-1. Luc greep daarna tweemaal goed in voor een van de NEC-spitsen gevaarlijk kon worden. Ook Quick kreeg kansen. Kort voor rust scoorde Ismail Aktas, die een aantal jaren geleden nog voor Quick uitkwam, met een fantastisch afstandsschot de gelijkmaker. Kort na de rust zette Cenk Oztürk Max Buesink alleen voor het doel en dat betekende de 1-2. Max Broenland schoot van afstand de 1-3 binnen. Daarna was he over voor NEC. Via een mooie aanval kon Unal Oztürk de lage voorzet van Agha Taher van dichtbij intikken, 1-4. Kort voor tijd scoorde Nick dekker op miraculeuze wijze ook nog de vijfde treffer voor Quick. Van een meter of 30, in het gedrang en met de ver uitkomend keeper in aantocht, schoot Nick de bal hoog in de lucht…. en die belandde in het doel. Het betekende degradatie voor NEC.

Op 26 mei de laatste competitiewedstrijd, thuis tegen Brakkenstein. De regen bleef uit tot na de wedstrijd en in het zonnetje kon het publiek een vermakelijke wedstrijd aanschouwen. Er stond niets meer op het spel, behalve de eer. Quick was wat sterker, had vaker de bal en scoorde binnen de twintig minuten de 1-0 via Jonathan Quaye. Vijf minuten later was het alweer gelijk, wat ook de ruststand werd. Tien minuten na de rust scoorde Max Buesink de tweede treffer na een voorzet van Nick Dekker. Een minuut of twaalf voor het einde onderschepte Unal Oztürk de bal bij het uitverdedigen van Brakkenstein en scoorde beheerst de 3-1. Wedstrijd gespeeld. Er ging nog een schot van Brakkenstein via de lat over, maar even later scoorde het toch een tweede treffer. Eindstand 3-2.

Na afloop feest en afscheid van diverse personen.

Nu resten er twee vragen. In welke 2e klasse zal Quick het komend seizoen uitkomen; in Zuid 2 of in Oost? De volgende vraag is hoe de selectie er in het seizoen 2024-2025 uit zal zien.
Wat de eerste vraag betreft is het afwachten wat de beslissing van de KNVB wordt.

Bij vraag twee weten we inmiddels wie er uit de selectie vertrekken.
Al eerder werden Yassin Benhaddi, Jonathan Francisco en Jonathan Valies overgeheveld naar Quick Zaterdag 1. De laatste vertrekt naar ESA in Arnhem. Mark Gijtenbeek zou stoppen, zo werd mij verteld, maar heeft overschrijving aangevraagd naar Union. Chelo Lopez stopt met voetbal. Daniel van der Ploeg gaat bij de Rotterdamse Studenten Vereniging Antibarbari spelen dat in de 2e klasse uitkomt. Aanvoerder Jonathan Quaye vertrekt naar zaterdag 1e klasser Bennekom. Sergio Vieira stopt met voetbal.

Op dit moment zijn mij de volgende nieuwelingen bekend: Ali Bangura van Batavia (4e klasse). Mik Dankbaar en Joran Boldewijn komen over van Orion O23. Lewis Menga komt over van Olympia ’18 uit Boxmeer. Bob en Luuk en Rossen komen beide over van 1e klasser Woezik. Ivar Temmink van 3e klasser Ruurlo. Kijan Kortenray wordt definitief overgeheveld van de Quick O19 naar de selectie.