maandag, april 1, 2024

Cricket

Nederlandse cricketers naar World Cup

Door Wim Veenendaal

Na de Olympische Spelen en het WK Voetbal is cricket wereldwijd de meest bekeken sport op TV.
Cricket wordt in alle oude koloniën van Groot Brittannië beoefend en is in landen als India, Pakistan, Shri Lanka, Australië en Nieuw Zeeland een hele, hele grote sport.
De sport kent een aantal toplanden, die onderling testmatches spelen die vijf dagen kunnen duren. Voor niet cricketers lijkt dat kijken naar het groeien van gras, maar voor de liefhebbers is dit het neusje van de zalm. Cricket kent internationaal daarnaast een aantal andere spelvormen, 50 over wedstrijden oftewel One Day Internationals (ODI) en de laatste tak aan de cricketboom T20, wedstrijden waarbij elke partij 20 overs krijgt om runs te scoren. Dat leidt tot spectaculair, aanvallend cricket waarbij ook voor de niet kenners veel te genieten valt.
Deze laatste vorm van cricket is naar mijn mening uitermate geschikt om in het Olympisch programma te worden opgenomen.
Goed, zover de inleiding.

lees meer

Nu dat waar de kop hierboven naar verwijst. In oktober en november wordt het WK 50 ODI – 50 overs dus – gespeeld in …………………………
Van 18 juni tm. 9 juli werd in Zimbabwe een kwalificatietoernooi gespeeld, waarbij Nederland de kans kreeg zich te voegen bij de grote landen die al geplaatst zijn.Nederland nam het daarin op tegen Zimbabwe, VS, Nepal, West Indies, Sri Lanka, en Schotland. Daarbij zijn West Indies en Sri Lanka echte toplanden – West Indies won al tweemaal de World Cup.

De eerste wedstrijd tegen Zimbabwe ging verloren. Nadat Nederland in de 50 overs liefst 315 runs had gescoord voor het verlies van 6 wickets (Vikramjit Singh 88, Max O’Dowd 58, Scott Edwards 83), ging Zimbabwe daar relatief eenvoudig in 40.5 overs overheen voor het verlies van 4 wickets Sean Williams 91 uit 58 ballen, Sikander Raza 102 not out in 54 ballen).

De Verenigde Staten maakte tegen Nederland 211 runs voor 8 wickets. Nederland ging daar relatief eenvoudig in 43.2 overs met 214 voor 5 overheen. Max O’ Dowd 26 uit 28, Wesley Barresi 29 uit 44, Teja Nidamanuru 58 uit 68, Scott Edwards 67 not out uit 60 ballen.

Op maandag 26 juni een grote sensatie: Nederland versloeg West Indies!
West Indies sloeg 374 runs bij elkaar voor het verlies van 6 wickets. Nicolas Pooran 104 uit 65 ballen. Een totaal dat schier onmogelijk te halen leek. Echter Nederland kwam ook tot 374 runs voor het verlies van 9 wickets. Een tie, een eindstand die slechts zelfden voorkomt. Vrijwel elke batsman droeg bij aan het totaal, maar de grote man was Teja Nidamanuru met 11 runs uit 76 ballen. Scott Edwards 67 uit 47 ballen.

Op 30 juni wachtte de volgende grote tegenstander, Sri Lanka. De Nederlandse bowlers wisten de score van Sri Lanka tot 213 runs te beperken. Dhananjaya de Silva scoorde daarbij 93 runs uit 111 ballen. Logan van Beek en Bas de Leede namen ieder drie wickets. Een alleszins haalbaar totaal zou je denken. Maar met 11 runs op het bord was Nederland de eerste twee wickets al kwijt. Er volgde herstel met Wesley Barresi (52 uit 50) en Bas de Leede (41 uit 53), maar alleen captain Scott Edwards wist nog noemenswaardige runs te scoren (67 uit 68) en na 42 overs was Nederland all out voor 192 runs. Thuis achter de pc denk je dan dat Nederland Sri Lanka liet ontsnappen, maar de bowlingside van Sri Lanka is wel heel erg goed en breed (dat zou later in de finale nog blijken).

Op 3 juli won Nederland redelijk eenvoudig van Oman. Nederland 342 voor 7, Oman 246 voor 6 in 44 overs. Arian Ddutt nam 3 wickets voor 31 runs in 10 overs, Ryan Klein 2 voor 34 in 9. Vikramjit Singh maakte 110 runs uit 109 ballen en Wesley Barresi 97 runs uit 65 ballen en nog een aantal goede bijdragen aan de score.
Daarna volgde de wedstrijd tegen Schotland, naast Ierland de grote Europese concurrent van Nederland. Gezien de ranglijst moest Nederland niet alleen winnen, maar dat ook nog zodanig doen dat het na de wedstrijd een beter gemiddelde dan Schotland zou hebben. Schotland kwam in de 50 overs tot 277 voor 9 met Brandon McMullen 106 uit 110 ballen.
Bas de Leede nam als bowler in zijn 10 overs 5 wickets voor 52 runs.
Nederland maakte 278 voor 6 in 42.5 overs waardoor Nederland Schotland passeerde op de ranglijst. Grote man was Bas te Leede die in 116 minuten 123 runs uit 92 ballen bijeen sloeg met 7×4 en 5×6.
Hij schaarde zich daarmee tot het selecte gezelschap van slechts 4 spelers die in een 50 over wedstrijd 5 wickets namen en een century scoorden. Sensationeel!

Nederland eindigde daardoor als tweede achter Sri Lanka, dat op zondag 9 juli de tegenstander zou zijn in de finale.

Laten we kort zijn: in die finale was Nederland kansloos. Opnieuw maakt Sri Lanka met 233 runs een op het eerste gezicht niet onhaalbaar totaal.
Sri Lanka all out in 47.2 overs, met vier bowlers die ieder twee wickets namen.
Battend kwam Nederland er echter totaal niet aan te pas. De hoogste score was voor Max O’Dowd met 33 en Logan van Beek bleef met 20 runs not out. Voor de andere batsmen waren de bowlers van Sri Lanka onbespeelbaar. Maheesh Theekshana 4 voor 31 in 6.1 overs, Dilshan Makushanka 3 voor 18 in 7 overs, Wanindu Harasanga 2 voor 35 in 7 overs.
Nederland voor 105 all out in 23.3 overs. Een teleurstellende finale. Maar Nederland wel naar de World Cup die die van 5 oktober t/m 19 november in Pakistan wordt gespeeld. Nederland speelt dan tegen de grote landen. Het treedt dan achtereenvolgens aan tegen Pakistan, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Sri Lanka, Australië, Bangladesh, Afghanistan en India.

Bas de Leede (links) is de vierde speler die een century scoort en 5 wickets neemt in een ODI

minder